Ivan Trojan

profil
Fotku nahrál uživatel.
Fandím 4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Napiš názor 1 názor

Povolání: Herec

Věk: 56 let

Datum narození: 30.06. 1964

Místo narození: Praha, Československo

Hodnocení Ivan Trojan

Přitažlivost
89% (238 hlasů) 5887.místo
Talent
90% (298 hlasů) 8598.místo
Inteligence
89% (272 hlasů) 7939.místo
Vtipnost
89% (218 hlasů) 7288.místo

Fotky Ivan Trojan (205)

Životopis Ivan Trojan Upravit životopis

Ivan Trojan (* 30. června 1964 v Praze) je český herec a držitel čtyř Českých lvů.

V současnosti je jedním z nejznámějších českých herců a dosáhl výrazných úspěchů v rolích divadelních, televizních i filmových, prosadil se také v dabingu.

Do roku 1989

V mládí se aktivně věnoval basketbalu, proto také studoval sportovní gymnázium a chtěl pokračovat na FTVS. Ovšem nakonec místo sportovní kariéry zvolil po vzoru otce kariéru hereckou a vystudoval herectví na pražské DAMU. Studium ukončil v roce 1988. Ve stejném roce nastoupil na základní vojenskou službu do Armádního uměleckého souboru, odkud však byl převelen k jednotce v Humenném na východním Slovensku, protože podepsal petici za propuštění Václava Havla z vězení a následně i petici Několik vět a oba své podpisy odmítal odvolat. V Humenném působil jako zdravotník.

Po sametové revoluci se do AUSu vrátil a spolu s kolegy nacvičil pásmo s do té doby zakázanými autory (např. Karel Kryl) a také založil pobočku Občanského fóra.

Fotbal

V roce 2009 byl zapsán na soupisku týmu Bohemians 1905 a nastoupil v závěru posledního utkání 2. fotbalové ligy za tento tým proti FK Ústí nad Labem. Trojan je kmenový hráč týmu PFK Union Strašnice, kde hraje za „B tým“ II. třídu, a tak ho vedení Bohemians získalo na půlroční hostování. Za každou minutu, kterou Trojan strávil na hřišti, věnuje klub Bohemians 1905 částku 5000 Kč nemocným cystickou fibrózou. Mimoto se také zúčastňuje charitativních zápasů mužstva Real Top Praha, kde kromě něj hrají i herci Ondřej Vetchý či David Suchařípa.

Rodina a příbuzenstvo

Pochází z herecké rodiny - jeho otcem je herec Ladislav Trojan, jeho bratr Ondřej Trojan je filmový producent a režisér. S manželkou, herečkou Klárou Trojanovou-Pollertovou (sestra olympijského vítěze Lukáše Pollerta) mají tři syny: Františka (* 1999), Josefa (* 2001) a Antonína (* 2009).

Divadelní angažmá

V roce 1988 začínal v Realistickém divadle. Potom v letech 1990 – 1997 hrál v Divadle na Vinohradech. V roce 1997 odešel do tehdy nově vznikajícího souboru Dejvického divadla, kde působí dodnes. V roce 1998 byl Ivan Trojan nominován za roli hejtmana v Revizorovi (režie Sergej Fedotov) na Cenu Thálie. Tuto cenu pak o dva roky později získal za titulní roli v adaptaci románu I. A. Gončarova Oblomov (režie Miroslav Krobot). Dalšími jeho výraznými rolemi v Dejvickém divadle byli Profesor Maillard ve hře Utišující metoda, Karamazov ve hře Bratři Karamazovi, Petr ve hře Příběhy obyčejného šílenství, Alexandr Veršinin ve hře Tři sestry, či Lev Sergejevič Těrmen ve hře Teremin.

Televizní role

  • Bylo nás šest (seriál, 1985)
  • O štěstí a kráse (1985)
  • Naděje má hluboké dno (1988)
  • Putování po Blažených ostrovech (1988)
  • Dobrodružství kriminalistiky (seriál, 1989)
  • O čarovné Laskonce (1989)
  • O dvou sestrách a Noční květině (1992)
  • Kryštof a Kristina (1993)
  • Laskavý divák promine (seriál, 1994)
  • Poprask na laguně (1996)
  • Četnické humoresky (seriál, 2000)
  • Můj otec a ostatní muži (2003)
  • Krásný čas (2006)
  • Operace Silver A (2007)
  • BrainStorm (2008)
  • Ďáblova lest (2009)
  • Dívka a kouzelník (2009)
  • Šejdrem (2009)
  • Okresní přebor (2010)
  • Jseš mrtvej, tak nebreč (2011)

Z Trojanových televizních rolí si největší divácký ohlas získala jednoznačně postava strážmistra Bedřicha Jarého v seriálu Četnické humoresky režiséra Antonína Moskalyka, který již předtím obsadil Ivana Trojana do menší role v seriálu Dobrodružství kriminalistiky.

Filmové role

První jeho výraznou filmovou rolí byla postava neurotického doktora Ondřeje ve filmu Samotáři režiséra Davida Ondříčka. Díky této roli Trojan získal značnou popularitu a také byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Tuto cenu však získal až v roce 2002, a to za roli jednoho z rodičů ve filmu Smradi. V témže roce byl oceněn Českým lvem také za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Musím tě svést. O rok později si tento úspěch zopakoval za roli Zdeňka ve filmu Jedna ruka netleská režiséra Davida Ondříčka. V tomto filmu hrála jeho filmovou manželku jeho skutečná manželka Klára a Trojan se podílel i na scénáři. Zahrál si i pod režisérským vedením svého bratra Ondřeje ve filmu Želary, který byl nominován na Oskara. Zajímavou rolí byla i postava Petra ve filmu Příběhy obyčejného šílenství, který vznikl na motivy stejnojmenné divadelní hry režiséra Petra Zelenky. Je držitelem ceny TýTý za rok 2007, kategorie nejlepší herec.

Filmografie

  • 2000 - Samotáři – Ondřej
  • 2002 - Musím tě svést – Karel
  • 2002 - Smradi – Marek Šír, otec
  • 2003 - Mazaný Filip – maskér
  • 2003 - Jedna ruka netleská – Zdeněk
  • 2003 - Želary – Richard
  • 2005 - Anděl Páně – Petronel
  • 2005 - Příběhy obyčejného šílenství – Petr Hanek
  • 2007 - Medvídek - Ivan
  • 2007 - Václav – Václav
  • 2008 - Karamazovi – starý Karamazov
  • 2009 - Suplent - Oskar/Frederik
  • 2011 - Alois Nebel - ředitel ČSD
  • 2011 - Viditeľný svet - Oliver

Český lev

  • 2000 - Samotáři - nominace v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
  • 2002 - Musím tě svést - vítěz kategorie nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
  • 2002 - Smradi - vítěz kategorie nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
  • 2003 - Jedna ruka netleská - vítěz kategorie nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
  • 2005 - Příběhy obyčejného šílenství - nominace v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
  • 2007 - Václav - vítěz kategorie nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
  • 2008 - Karamazovi - nominace na kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Dabing

Trojanův hlas zazněl také v rozhlasových hrách a dabovaných filmech či seriálech. Byly to kupříkladu :

  • Návrat do budoucnosti II (1989)
  • Tajný císařský edikt (1989)
  • seriál 24, kde namluvil postavu agenta Jacka Bauera v podání Kiefera Sutherlanda
  • seriál Ally McBealová

Zdroj: Wikipedia.org

Články o Ivan Trojan (23)

5 největších překvapení z předávání letošních Českých lvů

25.03.2019 - Slavnostní ceremoniál předávání Českých lvů proběhl večer 23. března a přinesl s sebou spoustu překvapení.

7 slavných herců, kteří si zahráli v hudebních klipech

11.07.2018 - O tom, že se hollywoodští herci často objevují jako hlasy (i obličeje) v různých videohrách, jsme již psali.

Reklama T-Mobilu s Ivanem Trojanem a Polákem převlečeným za strom se nelíbí Polákům

05.12.2014 - V reklamách na operátora T – Mobile se v poslední době objevuje Ivan Trojan (50) v roli učitele tělocviku. Reklamy jsou to vtipné někdy více, někdy méně ...

Ivanovi Trojanovi bylo 50!

03.07.2014 - Ivan Trojan (50), jeden z nejpopulárnějších českých herců slaví padesátku. Pětinásobný držitel ceny Český lev je zároveň také nejobsazovanějším českým hercem.

Válka v českém dabingu nabírá na obrátkách. Končí Michal Jagelka i Ivan Trojan!

10.06.2014 - Zahraniční filmy jsou u nás dabované velmi často, na titulky si našinci zvykají velmi neradi. A český dabing byl ještě nedávno pojem.

Poslanec Martin Komárek vidí porno za vším

14.02.2014 - Poslanec za ANO Martin Komárek tvrdí, že není prudérní, ale přitom se nevybíravě opírá do českého seriálu Čtvrtá hvězda.

Všechny články o Ivan Trojan (23) »
TOPlist