Patří mu titul mistra světa z roku 1972 a dalších šest medailí ze světových šampionátů a olympijských her. Richard Farda zasvětil svůj sportovní život hokeji, aktuálně ho ale nejvíc trápí, že v době p ...
Richard Farda (* 8. listopadu 1945 v Brně) je bývalý československý lední hokejista a hokejový trenér. Jeho otec byl Eduard Farda.
Klubová kariéra
Hokejově vyrůstal v rodném městě, v klubu Spartak ZJŠ Brno. V první lize debutoval v roce 1962. Během vojenské služby v letech 1963-1965 působil v československé lize v Dukle Jihlava, poté se vrátil do Brna a v letech 1965-1974 hrával za ZKL Brno. V prvním roce po návratu do Brna slavil titul mistra Československa, poslední v sérii brněnských titulů. Celkově v lize odehrál 408 utkání a vstřelil 177 branek. V roce 1974 společně s Václavem Nedomanským emigrovali přes Švýcarsko do Kanady. Tam oba působili ve WHA za Toronto Toros. V roce 1976 se tým přestěhoval do Birmighamu a přejmenoval se na Birmingham Bulls. Ve WHA odehrál tři sezóny, během kterých vstřelil 34 gólů. V roce 1977 se vrátil do Evropy. Závěr kariéry odehrál ve Švýcarsku za Servette Ženevu a SC Curych.
Reprezentační kariéra
Československo reprezentoval na Olympijských hrách 1972, odkud si přivezl bronzovou medaili. Ve stejném roce byl součástí týmu československých mistrů světa. Na mistrovství světa reprezentoval celkem šestkrát (také v letech 1969, 1970, 1971, 1973 a 1974), kromě zlata v roku 1972 má tak ve sbírce ještě dvě stříbrné a dvě bronzové medile. V národním týmu zaznamenal celkem 49 gólů ve 149 zápasech.
Trenérská kariéra
Trenérskou kariéru začínal ve Švýcarsku, poté působil v Německu v týmu ESV Kaufbeuren. Po změně režimu trénoval několik extraligových týmů (např. HC Olomouc, HC Slavia Praha - tu v roce 1994 do Extraligy dovedl, HC Lasselsberger Plzeň nebo HC Energie Karlovy Vary).
K provozování webu využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.OK